Klipperrace

 

 

48ste

Enkhuizer Klipperrace

KlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperrace

Geschiedenis

De Klipperrace bestaat sinds 1975

 

In de zeventiger jaren, het prille begin van de chartervaart, werd door mensen als Evert Verkerk (Zwarte Valk), Jan Bakker (Kaat Mossel) en Kees Velthuis (Zwarte Bonzem) aan de bar van de Drommedaris eindeloos gediscussieerd en gepocht over welk schip en welke schipper nu wel niet de beste combinatie was. Zoals Jan Bakker altijd zei: "Het is niet altijd de snelste klipper die wint maar de klipper die als eerste binnenkomt".

 

Op zaterdag bonden de heren klipperschippers de strijd met elkaar aan in de Drie Steden Race met een ankerstart in het Krabbersgat te Enkhuizen en een vrije keuze van route tussen Medemblik, Stavoren en Urk. Deze wedstrijd moest antwoord geven op de vraag "Welke klipperschipper kan het slimst en het snelst over het IJsselmeer navigeren". Er werd gestreden op gezeilde tijd, dus het schip dat als eerste aankwam in haar klasse had gewonnen. Op zondag werd een Wedstrijdbaan gevaren. Zo kon je een fout gekozen route op zaterdag eventueel goed maken op de Olympische baan van zondag.


Evert Verkerk won met de Zwarte Valk in 1975 de Drie Steden Race en Cees Velthuis was met de Zwarte Bonsem het snelste op de Wedstrijdbaan; hij werd tevens de overall winnaar. Het concept van de Enkhuizer Klipperrace met de Drie Steden Race op zaterdag en de Wedstrijdbaan op zondag is daarna nooit meer gewijzigd. Na die eerste wedstrijd in 1975 met tien deelnemers groeide de Klipperrace uit tot een volwaardig evenement. De fanatiekste deelnemer was in die tijd waarschijnlijk Jan Bakker van de Kaat Mossel. Hij at het eerste jaar zijn sigaar bijna op toen bleek dat andere klippers rondjes voeren om zijn driemast getuigde schip. Tijdens een nachtelijke discussie in een café op Vlieland ontstond op de achterkant van een sigarendoos de spectaculaire tweemast-schoenertuigage waarmee hij nog vele wedstrijden zou winnen. De Kaat Mossel bleek daarna een geduchte tegenstander met vijf overwinningen in de Drie Steden Race ('77, '78, '80, '81, '83) en vier overwinningen overall ('77, '82, '86 en '90).

 

 

Klippers, kleinere uitvoering van de vermaarde theeclippers

 

De Hollandse klippers zijn afgeleid van de legendarisch snelle Engelse en Amerikaanse theeclippers, die in een wolk van zeil over de grote oceanen scheurden. Onze binnenvaart klipper die rond de vorige eeuwwisseling ontstond is de kleinere uitvoering van deze oceaanreuzen. Klippers hebben een plat vlak, een mooie geveegde kont en zijzwaarden. Het zijn de snelste zeilers die de Nederlandse binnen(vracht)vaart heeft gekend. Zij bevoeren alle binnenwateren, de Zeeuwse Stomen en de Zuiderzee. Zwaardere exemplaren gingen ook wel naar de Oostzee en Engeland.

 

Speciale heren voor de Klipperrace die wij enorm missen

 

Download hier de Necrologie van:

 

Jan Schoen

 

Jan Smit

 

Ties van Os

 

INSCHRIJVINGEN 2023 OPEN

Inschrijven voor de 48ste editie is nu mogelijk!

Ga naar de inschrijfpagina om deel te nemen.

 

WEDSTRIJDBEPALINGEN

De aankondiging staat hier online.

De wedstrijdbepalingen staan hier

Bereid je alvast voor op de races en geniet van de voorpret :)

 

LIVE TRACKING

We gebruiken RaceQS voor het (live) tracken van de boten. Hiermee kan iedereen de races volgen zonder aan de waterkant te hoeven staan met een hele goede verrekijker. Klik hier voor meer informatie.

 

ONLINE MEDEDELINGENBORD

De Klipperrace gaat met de tijd mee! Het Mededelingenbord gaat online en ook kan vanaf dit jaar online een protest worden ingediend of een vraag aan de commissie worden gesteld. Via een app (download Apple Store of Google Play) en/of via Whatsapp (QR-code hier) wordt u volledig op de hoogte gehouden van alle mededelingen, wijzigingen, zittingen etc.