Klipperrace

 

 

46ste

Enkhuizer Klipperrace

KlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperrace

Wedstrijd en prijzen

 

Driestedenrace

 

Zaterdagochtend om 10 uur gaat de vloot sierlijke klippers anker op in het Krabbersgat voor Enkhuizen. Terwijl de lieren ratelen en de schippers hun laatste commando's roepen zetten de majestueus getuigde platbodems zich in een wolk van zeilen in gang. Het unieke karakter van de Driesteden Race is de keuze die de schipper moet maken van de route tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. De merktekens zijn zo gekozen dat er bij elke keuze gelijkwaardige driehoeken ontstaan. Deze wedstrijddag is bekend vanwege de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat voor Enkhuizen. De deelnemers liggen in het Krabbersgat (tenzij de wind pal uit het noordoosten waait) voor anker op volgorde van de Klipperhandicap. De snelste schepen, de A-klasse ligt achteraan bij de sluis en de langzamere, de B-klasse, vooraan op het IJsselmeer. Na de start koersen de schippers richting Urk, Stavoren of Medemblik. Ze moeten twee van de drie steden aandoen alvorens de steven te wenden naar de finish bij de noordelijke ingang van het Krabbersgat bij Enkhuizen.


Inzicht in het weer en kennis van het eigen schip moeten de schippers de voordeligste baan doen kiezen waarbij ze trachten om zo veel mogelijk bezeilde rakken te varen. Soms kunnen de schippers hun concurrenten halverwege peilen als deze hetzelfde rak in omgekeerde richting varen, maar de spanning stijgt ten top als zij Enkhuizen weer naderen en hun concurrenten aan de horizon uit verschillende richtingen opdoemen. Het snelste schip in de A-klasse wint de door de Gemeente Enkhuizen beschikbaar gestelde wisselprijs "De Zilveren Klipper". De schepen van de B-klasse hebben voor de Driestedenrace de wisselprijs "De Zilveren Schaal" als inzet.

 

 

Olympische Baan

 

Op zondag varen de schepen varen een 'Olympische baan' met speciaal voor de wedstrijd uitgelegde boeien. Het kan een trapezium- of een driehoeksbaan zijn. Vanaf 2002 starten de A- en de B-klasse apart: eerst de B-klasse, een half uur later de A, waardoor ongeveer gelijktijdig gefinisht wordt. Het komt er zondag vooral op aan om naar de vrije wind te zeilen, snel te manoeuvreren en te reageren op tegenstanders en winddraaiingen.

 

 

Totaaluitslag

 

De beste overall in de A-klasse wint "Het Zilveren Logboek", deze is destijds beschikbaar gesteld door Scheepsmakelaardij Enkhuizen van Ties van Os. De overall-winnaar van de B-klasse mag voor een jaar "De Zilveren Haring" in zijn roef zetten. Daarnaast zijn er per klasse drie prijzen beschikbaar.

 

 

Klipperhandicap-formule

 

De verdeling van de schepen in twee startgroepen gebeurt op basis van de Klipperhandicap-formule, evenals het aanwijzen van de ankerboeien (de startpositie) op zaterdag. Dan start de historisch-theoretisch snelste klipper in de ongunstigste startpositie; het historisch-theoretisch langzaamste schip start vooraan. Deze tijdverrekeningsformule is ontwikkeld door Jan Smit. Omdat het niet mogelijk is gebleken om alleen met behulp van theoretische formules de verschillen tussen de deelnemers te compenseren wegen de in het verleden gezeilde tijden op de zondag voor 50% mee in de formule.

 

 

Jan Bakker Prijs

 

Deze wisselprijs is vernoemd naar deelnemer van het eerste uur en de inspirator van de Klipperrace nieuwe stijl. De Jan Bakker Prijs wordt uitgereikt aan de deelnemer die de meest opvallende prestatie, op welke manier dan ook, heeft geleverd.

Ankerstart

Ook vanaf de wal kun je genieten van de Enkhuizer Klipperrace. De ankerstart op zaterdagmorgen in het Krabbersgat is een spektakel dat ook vanaf de kant goed te volgen is. Op het startschot van 10.00 uur lijken de voor anker liggen schepen bijna te ontploffen in een wolk van zeilen om als eerste weg te varen voor de Drie Steden Race.