Klipperrace

49ste

Enkhuizer Klipperrace

facebook

Zaterdag 12 oktober: Driestedenrace

Zaterdagochtend om 10 uur gaat de vloot sierlijke klippers anker op in het Krabbersgat voor Enkhuizen. Terwijl de lieren ratelen en de schippers hun laatste commando's roepen zetten de majestueus getuigde platbodems zich in een wolk van zeilen in gang. Het unieke karakter van de Driestedenrace is de keuze die de schipper moet maken van de route tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. De merktekens zijn zo gekozen dat er bij elke keuze gelijkwaardige driehoeken ontstaan. Deze wedstrijddag is bekend vanwege de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat voor Enkhuizen. De deelnemers liggen in het Krabbersgat (tenzij de wind pal uit het noordoosten waait) voor anker op volgorde van de Klipperhandicap. De snelste schepen, de A-klasse ligt achteraan bij de sluis en de langzamere, de B-klasse, vooraan op het IJsselmeer. Na de start koersen de schippers richting Urk, Stavoren of Medemblik. Ze moeten twee van de drie steden aandoen alvorens de steven te wenden naar de finish bij de noordelijke ingang van het Krabbersgat bij Enkhuizen.

Kijk mee op de live tracking site van de Klipperrace!

Inzicht in het weer en kennis van het eigen schip moeten de schippers de voordeligste baan doen kiezen waarbij ze trachten om zo veel mogelijk bezeilde rakken te varen. Soms kunnen de schippers hun concurrenten halverwege peilen als deze hetzelfde rak in omgekeerde richting varen, maar de spanning stijgt ten top als zij Enkhuizen weer naderen en hun concurrenten aan de horizon uit verschillende richtingen opdoemen. Het snelste schip in de A-klasse wint de door de Gemeente Enkhuizen beschikbaar gestelde wisselprijs "De Zilveren Klipper". De schepen van de B-klasse hebben voor de Drie Steden Race de wisselprijs "De Zilveren Schaal" als inzet.

 

Het programma voor zaterdag is:

08.00 uur - Palaver (informatie en instructies voor de schippers over de wedstrijd van de dag) bij wedstrijdkantoor (Jachtservice de Werf, Paktuinen 2A, Enkhuizen)

10.00 uur - Geplande Ankerstart Driestedenrace in het Krabbersgat

20.00 uur - Uiterlijke finishtijd (vanaf 16.00 uur zijn protestbehandelingen mogelijk in het wedstrijdkantoor, zie mededelingenbord)

20.30 uur - Aanvang feest bij 'Brouwerij de Werf', Paktuinen, Enkhuizen met livemuziek van de band 'Dr. Who'

21.00 uur - Schippersbijeenkomst met borrel in wedstrijdkantoor

22:00 uur - Uitreiking Zilveren Klipper en Zilveren Schaal

01:00 uur - Einde feest

INSCHRIJVINGEN 2024 OPEN

Inschrijven voor de 49ste editie is nu mogelijk!

Ga naar de inschrijfpagina om deel te nemen.

 

WEDSTRIJDBEPALINGEN

De Aankondiging (NoR) staat hier online.

De wedstrijdbepalingen worden uiterlijk op 4 oktober gepubliceerd.

Bereid je alvast voor op de races en geniet van de voorpret.

 

LIVE TRACKING

Na de pilot met RaceQS is besloten om over te stappen naar het systeem van Stichting Zeilvaart Warmond (Henk Keijzer). Henk heeft in 2022 op de achtergrond de race al getrackt en doet nu officieel mee.

Klik hier voor meer informatie of download the app:

apple-store.png google-play.jpeg

 

ONLINE MEDEDELINGENBORD

De Klipperrace gaat met de tijd mee! Het Mededelingenbord gaat online en ook kan dit jaar online een protest worden ingediend of een vraag aan de commissie worden gesteld. Via de website Racing Rules of Sailing (ook voor iOS), een Android app  (Google Play) en/of via Whatsapp (QR-code hier) wordt u volledig op de hoogte gehouden van alle mededelingen, wijzigingen, zittingen etc.