Klipperrace

 

 

47ste

Enkhuizer Klipperrace

KlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperrace

Drie Steden Race

 

08.00 uur - Palaver via link met bekendmaking ankerposities (download)


10.00 uur - Start Drie Steden Race in het Krabbersgat

 

16.00 uur - Protestbehandelingen in het wedstrijdkantoor


20.00 uur - Uiterlijke finishtijd

 

20.30 uur - Feest bij 'Brouwerij de Werf' met livemuziek van 'South East Connection'

 

21.00 uur - Uitslagen bij het feest

 

 

Zaterdagochtend om 10 uur gaat de vloot sierlijke klippers anker op in het Krabbersgat voor Enkhuizen. Terwijl de lieren ratelen en de schippers hun laatste commando's roepen zetten de majestueus getuigde platbodems zich in een wolk van zeilen in gang. Het unieke karakter van de Drie Steden Race is de keuze die de schipper moet maken van de route tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. De merktekens zijn zo gekozen dat er bij elke keuze gelijkwaardige driehoeken ontstaan. Deze wedstrijddag is bekend vanwege de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat voor Enkhuizen. De deelnemers liggen in het Krabbersgat (tenzij de wind pal uit het noordoosten waait) voor anker op volgorde van de Klipperhandicap. De snelste schepen, de A-klasse ligt achteraan bij de sluis en de langzamere, de B-klasse, vooraan op het IJsselmeer. Na de start koersen de schippers richting Urk, Stavoren of Medemblik. Ze moeten twee van de drie steden aandoen alvorens de steven te wenden naar de finish bij de noordelijke ingang van het Krabbersgat bij Enkhuizen.


Inzicht in het weer en kennis van het eigen schip moeten de schippers de voordeligste baan doen kiezen waarbij ze trachten om zo veel mogelijk bezeilde rakken te varen. Soms kunnen de schippers hun concurrenten halverwege peilen als deze hetzelfde rak in omgekeerde richting varen, maar de spanning stijgt ten top als zij Enkhuizen weer naderen en hun concurrenten aan de horizon uit verschillende richtingen opdoemen. Het snelste schip in de A-klasse wint de door de Gemeente Enkhuizen beschikbaar gestelde wisselprijs "De Zilveren Klipper". De schepen van de B-klasse hebben voor de Drie Steden Race de wisselprijs "De Zilveren Schaal" als inzet.

 

INSCHRIJVINGEN 2022 OPEN

Inschrijven voor de 47ste editie is nu mogelijk!

Ga naar de inschrijfpagina om deel te nemen.

 

WEDSTRIJDBEPALINGEN

De aankondiging staat hier online.

De wedstrijdbepalingen staan hier

Bereid je alvast voor op de races en geniet van de voorpret :)

 

LIVE TRACKING

We gebruiken RaceQS voor het (live) tracken van de boten. Hiermee kan iedereen de races volgen zonder aan de waterkant te hoeven staan met een hele goede verrekijker. Klik hier voor meer informatie.

 

ONLINE MEDEDELINGENBORD

De Klipperrace gaat met de tijd mee! Het Mededelingenbord gaat online en ook kan vanaf dit jaar online een protest worden ingediend of een vraag aan de commissie worden gesteld. Via een app (download Apple Store of Google Play) en/of via Whatsapp (QR-code hier) wordt u volledig op de hoogte gehouden van alle mededelingen, wijzigingen, zittingen etc.