Klipperrace

 

 

46ste

Enkhuizer Klipperrace

KlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperraceKlipperrace

Drie Steden Race

 

08.00 uur - Palaver met bekendmaking ankerposities (download)


10.00 uur - Start Drie Steden Race in het Krabbersgat


20.00 uur - Uiterlijke finishtijd

 

20:30 uur - Feest met Live muziek (indien COVID-maatregelen dit toestaan)

 

21.00 uur - Schippersvergadering

 

22:00 uur - Online Prijsuitreiking Zilveren Klipper en Zilveren Schaal

 

01:00 uur - Einde Feest (indien COVID-maatregelen dit toestaan)

 

 

Zaterdagochtend om 10 uur gaat de vloot sierlijke klippers anker op in het Krabbersgat voor Enkhuizen. Terwijl de lieren ratelen en de schippers hun laatste commando's roepen zetten de majestueus getuigde platbodems zich in een wolk van zeilen in gang. Het unieke karakter van de Driesteden Race is de keuze die de schipper moet maken van de route tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. De merktekens zijn zo gekozen dat er bij elke keuze gelijkwaardige driehoeken ontstaan. Deze wedstrijddag is bekend vanwege de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat voor Enkhuizen. De deelnemers liggen in het Krabbersgat (tenzij de wind pal uit het noordoosten waait) voor anker op volgorde van de Klipperhandicap. De snelste schepen, de A-klasse ligt achteraan bij de sluis en de langzamere, de B-klasse, vooraan op het IJsselmeer. Na de start koersen de schippers richting Urk, Stavoren of Medemblik. Ze moeten twee van de drie steden aandoen alvorens de steven te wenden naar de finish bij de noordelijke ingang van het Krabbersgat bij Enkhuizen.


Inzicht in het weer en kennis van het eigen schip moeten de schippers de voordeligste baan doen kiezen waarbij ze trachten om zo veel mogelijk bezeilde rakken te varen. Soms kunnen de schippers hun concurrenten halverwege peilen als deze hetzelfde rak in omgekeerde richting varen, maar de spanning stijgt ten top als zij Enkhuizen weer naderen en hun concurrenten aan de horizon uit verschillende richtingen opdoemen. Het snelste schip in de A-klasse wint de door de Gemeente Enkhuizen beschikbaar gestelde wisselprijs "De Zilveren Klipper". De schepen van de B-klasse hebben voor de Driestedenrace de wisselprijs "De Zilveren Schaal" als inzet.

 

INSCHRIJVINGEN OPEN

 

Inschrijven is altijd mogelijk, inschrijvingen na 1 oktober 2020 zijn voor de 46ste editie in 2021.

 

WEDSTRIJDBEPALINGEN

 

De wedstrijdbepalingen voor 2020 staan online. De bepaling voor 2021 worden later bekendgemaakt. Bereid je alvast voor op de races en geniet alvast van de voorpret :)

 

LIVE TRACKING

 

Studenten van Hogeschool Rotterdam hebben een tracking systeem gemaakt wat ons in deze covid-tijden extra goed uitkomt, want nu kan iedereen veilig de race volgen zonder aan de waterkant te staan.

Daarnaast gaan we proberen om beelden te streamen tijdens de races voor ons online 'publiek'.